FORUMI EROTIK "KOSOVARJA"

You are not logged in.

Adverts

Adverts

#1 28.11.2009 17:04:13

Marigona
PASION PËR SEKSIN
From: St. Gallen - Switzerland
Registered: 17.10.2008
Posts: 179

Sida - Aids

Sida Vjen nga anglishtja "Aquired Immune Deficiency Syndrome" dhe tregon nje nga semundjet me te rrezikshme qe emrren nga raportet seksuale. Mjeti i perhapjes se tij eshte virusi HIV (Human Immunodeficiency Virus) i cili shkaterron ne menyre progresive mbrojtjet imunitare te organizmit duke e bere te dobet ndaj sulmeve te viruseve ose baktereve te ndryshem (shumica e te semureve me SIDA vdesin nga infeksione te renda ose nga tumore). Virusi eshte prezent ne gjak, ne sperme dhe ne sekrecionet e vagines te nej personi te infektuar dhe per kete gje ka si mjet te privilegjuar per t'u perhapur raportet seksuale (anale, vaginale ose orale) ose kontaktin direkt te çfaredolloji me gjakun e infektuar (shkembim shiringash te perdorura, trasfuzione etj.), ose kalon nga mamaja tek femija gjate periudhes se shtatezanise, lindjes dhe rritjes. Kur eshte transmetuar, virusi ka nje periudhe inkubacioni qe mund te zgjase nga disa muaj ne vite te tere. Ne kete faze thuhet se individi eshte sieropozitiv: dmth eshte e mundur te gjendet nepermjet analizave te veçanta mjekesore prezenca e virusit ne organizem, por ai nuk eshte i semure akoma; perkundrazi, mund te mos kete asnje shqetesim dhe mund te jete mire ne pamje te pare. Ne kete faze njeriu eshte mbartes i virusit dhe mund t'ia transmetoje ate personave te tjere. Kalimi ne fazen e semundjes se plote varet nga disa faktore - akoma jo shume te qarte - te llojit te ndryshem (perhapja e madhe ose e vogel e virusit HIV, faktoret gjenetike, etj.). Per momentin nuk ka asnje kure ne gjendje per te sheruar plotesisht nga SIDA dhe nga faza e daljes ne pah te semundjes jetegjatesia e nje personi varion nga 1-3 vjet. Duke qene keshtu, siç eshte dhe per te gjitha semundjet e tjera me transmetim seksual, e vetmja arme per mbrojtjen nga kjo semundje eshte parandalimi, dmth ndalohen rreptesisht raportet seksuale pa profilaktike me persona per te cilet nuk njihni asgje nga zakonet e tyre seksuale, shkembimi i shiringave te infektuara dhe çdo situate tejter qe paraqet rrezik per kete semundje.

Offline

 

28.11.2009 17:04:13

AdBot
Advertisements

Adverts

Board footer

Powered by FluxBB
Hosted by PunBB-Hosting